Samlet energimærkning af række-, kæde- og dobbelthus
Energimærkning af række-, kæde- og dobbelthuse samlet som en bygning, gælder for enheder i samme bygning. Med bygning menes en enkeltstående konstruktion med vægge og tag, der i Bygnings- og Boligregistret (BBR) er angivet som en bygning. Det afgørende er derfor registreringen i BBR. Det betyder, at rækkehuse der er registeret i BBR, som bygninger og ikke som enheder i samme bygning, skal energimærkes hver for sig.
Flere bygninger kan ikke energimærkes samlet som en energimærkning. Her kan det i stedet være en mulighed at samle energimærkningerne af de forskellige bygninger i en rapport. Kravene fremgår af bilag 4, kap. 4.4.1 i HB2021.
Hvad med helt ens bygninger med forskellig rotation?
Ens rotation af de forskellige enheder er ikke et krav for samlet energimærkning. Derimod er det er krav for at kunne energimærke enhederne samlet, at enhederne har:
1. Enheder i samme bygning
2. Samme BBR-anvendelseskode
3. Samme ejer
4. Alle enheder udlejes
5. Samme opvarmningsform
6. Ensartet klimaskræm
Opfylder alle enhederne i samme bygning ikke ovennævnte 6 krav, så skal hver enhed have udarbejdet en selvstændig energimærkning.
Række/kædehuse - Eksempel med 5 enheder hvor en har brændeovn - Hvis man normalt ikke ville have indregnet brændeovnen da der opvarmes med fjernvarme, vil det så ikke kunne samles som 1 energimærke. Hvis nej vil man så kunne energimærke de 4 boliger i et energimærke og så et for den med brændeovn?
Ang. kravet om samme opvarmningsform. Her er det både den primære og supplerende varmeforsyning, der i hver enhed skal være ens.
Er der f.eks. en brændeovn i en af enhederne, men ikke de andre, så skal hver enhed energimærkes for sig selv. Er brændeovnen fysisk afbrudt fra skorstenen og f.eks. afmeldt det årlige besøg af en skorstensfejer, så kan der ses bort fra denne brændeovn.
Er det rigtigt, at brændeovne ikke indgår, hvis der er vandbåren centralvarme i rækkehuset?
Det er rigtig, at bygninger med udelukkende vandbåren centralvarme, her indgår bidrag fra brændeovn eller pejseindsats ikke i det beregnede varmeforbrug. For ikke at gå på kompromis med forståeligheden af den samlede energimærkningsrapport samt reglerne, er det et krav uanset forsyningsform.
Hvorfor har man tidligere kunne energimærker flere bygninger i samme rapport med. eks. anvendelseskode 140 hvis det giver mening, men ikke ved rækkehuse?
Det været muligt tidligere, at energimærke række-, kæde-, dobbelthuse samlet. Kravene for at samlet energimærkning i dag er dog ikke identisk med kravene dengang. I dag kan f.eks. flerfamiliehuse med kode 140 i stedet samles i en energimærkningsrapport jf. bilag 4, kap. 4.4.1 i HB2021, men hver bygning skal energimærkes selvstændigt.
Læs mere i HB2021: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/939
4.4.2 Række-, kæde eller dobbelthuse
4.4.2.1 Aftalegrundlag
4.4.2.2 Retningslinjer for besigtigelse
4.4.2.3 Beregningsmetode
Hvordan skal det med ikke ensartet klimaskærm håndteres i tilbudsfasen, altså når der afgives pris for opgaven. Man har givet pris under forudsætning af samlet mærkning, men finder ud af at betingelserne herfor ikke er opfyldt.
Når man indgår aftale med bygningsejer om energimærkning, er det en god ide at stille uddybende spørgsmål til bygningsejer. Derudover kan man overveje at tage forbehold for, at den afgivne pris forudsætter, at energimærkning skal ske som samlet energimærkning.